Przepisy kulinarne z Thermomix

Kopytka

Wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego tak, aby ziemniaki były na samym spodzie. Wyrobić ciasto: 90 sekund, obroty poz. Interwał. W przypadku braku Thermomixa ziemniaki przecisnąć przez praskę i ciasto wyrobić ręcznie.
Masę wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, formować wałeczki, lekko spłaszczać i kroić w poprzek na kopytka.
W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Kopytka wrzucić na wrzątek i gotować jeszcze chwilę po wypłynięciu. Gotowe odcedzić. Podawać z podsmażonym boczkiem i kapustą, cebulką, mięsem. Świetnie smakują również po odsmażeniu.

Naleśniki

Wszystkie składniki wrzucić do naczynia. Miksować ok. 40 sekund na obrotach 4. Gotowe ciasto przelać do miski.
Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni tylko spryskanej lub lekko posmarowanej olejem. Jeszcze ciepłe smarować dżemem, zwijać i od razu podawać.

Szybki pasztet drobiowy

Szybki domowy pasztet, bez zapiekania.

Pokrojoną w drobną kostkę cebulę i paprykę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju do momentu przyrumienienia. Zdjąć z patelni i odstawić do wystygnięcia. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i wątróbkę. W razie potrzeby dolać odrobinę oliwy. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić do smaku. Gotowe mięso również odstawić do wystygnięcia. Połączyć wystudzone warzywa z mięsem, dodać zimne masło i całość zblendować.
Zamiast papryki można dodać inne warzywa (marchewkę, pieczarki, fasolę).

Kotleciki drobiowe z papryką

Len miksujemy na mąkę. Dodajemy pierś z kurczaka oraz paprykę i wszystko blendujemy. Dorzucamy przyprawy, sprasowany czosnek, amarantus i całość dobrze mieszamy. Kotleciki nakładamy łyżką na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 150'C.

Przecier pomidorowy

Pomidory umyć, pokroić, usunąć twarde włókna przy szypułce. Włożyć do naczynia miksującego i gotować 15 minut w temperaturze Varoma na obrotach 3-4. W czasie gotowania dodać sól i kilka razy zwiększyć obroty na turbo na kilka sekund. Gorący przecier przelać do słoiczków, dobrze zakręcić i obrócić do góry dnem do ostygnięcia.

Jagodzianki

Cukier, drożdże, jajka i mleko umieszczamy w naczyniu, mieszamy 3 minuty w temp. 37'C na pozycji 3-4.
Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto w ciągu 4 minut na pozycji Interwał.
Ciasto wkładamy do miski nakrywamy i zostawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Na stolnicę wsypujemy trochę mąki, rozwałkowujemy ciasto na grubość około 5 mm, wykrawamy koła.
Na tak przygotowane kawałki ciasta nakładamy 1-2 łyżeczki jagód, zlepiamy bułeczki , smarujemy białkiem, następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia (około 15 minut).
Pieczemy około 15 minut w temp. 150'C, następnie dalsze 10 minut w temp. 180'C.

Surówka z kapusty, marchewki i jabłka

Składniki umieścić w naczyniu miksującym tak, aby najtwardsze warzywa były na spodzie. Rozdrobnić na pożądaną wielkość kontrolując siekanie (u mnie kilkanaście sekund na obrotach 5).

Zupa krem z zielonego ogórka

Ogórek, serek, cebulę i mąkę włożyć do naczynia miksującego i zmiksować 5 sekund na obrotach 5. Dodać bulion i gotować 9 minut w temperaturze 100'C na obrotach 4. 20 sekund przed końcem gotowania dodać śmietanę i koperek. Na koniec wszystko zmiksować 10 sekund na obrotach 8.
Podawać z grzankami lub z groszkiem ptysiowym.

Domowa vegeta

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zmiksować 10 sekund na obrotach 10.

Składniki vegety można dowolnie modyfikować np. dodając koperek czy lubczyk.

Sernik wiedeński

Białka ubić ze szczyptą soli za pomocą motylka - czas ok. 5 min., obr. 3 przy otwartej MT, przełożyć do dużej miski.
Dodać cukier, masło, żółtka i ucierać - czas 5 min., obr. 4. Po upływie 1 minuty dodawać stopniowo śmietanę, ser i pozostałe składniki i ucierać dalej; pod koniec stopniowo zwiększyć obroty do 5 i 6 na kilka sekund.
Utarty sernik przełożyć do miski z pianą i delikatnie wymieszać, a następnie przelać do obficie posypanej bułką tartą formy (standardowo tortownica o średnicy 24 cm) i piec ok. 1 godziny w temp. 180-200'C.

Ciasto można spokojnie przygotować bez użycia Thermomixa. Wystarczy standardowo ubić jajka z solą a potem zwyczajnie utrzeć resztę składników w podanej wyżej kolejności.