Składniki
- Czas przygotowania: 3 min
- Czas gotowania: 35 min
- Ilość porcji: 3
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: Makóweczki
- 0,5 kg mięsa mielonego
- puszka/kartonik krojonych pomidorów (400g)
- 200g sosu pomidorowego
- kulka mozzarelli
- 250g sera ricotta
- makaron
- przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżka czosnku granulowanego, po 1 łyżce bazylii, oregano i tymianku, 1 łyżka cukru
- 1 szklanka wody
- parmezan do posypania
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie
Na dużej głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek granulowany i smażyć około minutę. Dodać mięso, zioła (najlepiej posiekane świeże, ale mogą być też mrożone lub suszone) i smażyć mieszając, aż będzie gotowe (około 5-10 minut). Doprawić do smaku.
W misce wymieszać pomidory z puszki, sos pomidory, cukier i wodę.
Na mięso ułożyć porcję makaronu, zalać sosem pomidorowym i gotować pod przykryciem około 20 minut, co 5 minut całość mieszając. Po tym czasie dodać ricottę i pokrojoną w kostkę mozzarellę. Wymieszać i podgrzać całość jeszcze 5 minut. Podawać posypane parmezanem.
Tagi: makaron, mielone, mozzarella, parmezan, pomidory, ricotta
Skomentuj ten przepis