Składniki
- Ilość porcji: 6
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: MniamMniam
- 1/2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 3/4 kg marchewek
- 1 l bulionu
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30%
- świeżo zmielony czarny pieprz
- do podania: feta, kiełki, ziarna słonecznika i dyni
Przygotowanie
W garnku rozpuścić masło. Chwilę podsmażyć na nim cały czas mieszając pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i zalać gorącym bulionem. Doprawić kminem, wymieszać i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut aż marchewka zmięknie. Zestawić z ognia, doprawić pieprzem, wlać śmietankę i zblendować.
Podawać z kostkami fety, kiełkami i uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika i dyni.
Skomentuj ten przepis