
Składniki
- Czas przygotowania: 15 min
 - Czas gotowania: 1 godz
 - Ilość porcji: 3
 - Poziom trudności: łatwe
 - Źródło: Kwestia Smaku
 
- 1 świeży pomidor
 - 125 g mozzarelli
 - 150 g makaronu
 - 1 łyżka masła
 - do posypania: 2 łyżki bułki tartej i 4 łyżki tartego parmezanu
 - bazylia do podania
 - 1 puszka krojonych pomidorów
 - 1 łyżeczka cukru
 - 1 mała cebula szalotka lub 1/2 zwykłej
 - 1 łodyga selera naciowego
 - 1/2 ząbka czosnku
 - 2 łyżki oliwy extra vergine
 - świeżo zmielony pieprz
 - 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
 - 25 g masła
 - 125 słonego serka Philadelphia lub mascarpone
 - 40 g drobno startego parmezanu
 - 100 ml mleka
 - po 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej i świeżo zmielonego pieprzu oraz szczypta soli w przypadku użycia niesłonego mascarpone
 
Sos pomidorowy:
Sos serowy:
Przygotowanie
Ugotować sos pomidorowy: do rondla lub garnka z grubym dnem włożyć pomidory, cukier, posiekaną szalotkę, pokrojony na małe kawałeczki seler, czosnek, oliwę i szczyptę pieprzu. Gotować pod przykryciem przez 15 minut, następnie zmiksować na gładki sos, dodać wino i gotować dalej pod przykryciem przez dodatkowe 20 - 30 minut. W międzyczasie możemy dodać odrobinę wodę, ale tylko wówczas gdy sos będzie za bardzo gęsty. Od czasu do czasu zamieszać. Na koniec dodać masło i po roztopieniu oraz zagotowaniu odstawić z ognia.
Przygotować formę żaroodporną o wymiarach około 20 x 30 cm lub nieco mniejszą. Pomidora pokroić na cienkie plasterki, mozzarellę porwać na kawałki lub pokroić w kostkę. Na oddzielnym talerzyku wymieszać składniki posypki: bułkę tartą oraz parmezan.
Makaron gotować w osolonym wrzątku o 2 minuty krócej niż podany czas na opakowaniu. Odcedzić zachowując 1/4 szklanki wody z makaronu. Makaron wraz z wodą włożyć z powrotem do garnka.
W czasie gdy gotuje się makaron przygotować sos serowy: do rondelka włożyć ser Philadelphia lub mascarpone oraz tarty parmezan. Mieszając podgrzewać na średnim ogniu aż sery się roztopią. Dodać mleko i wymieszać na jednolity sos, podgrzewać jeszcze przez kilkanaście sekund na małym ogniu. Odstawić z ognia, dodać gałkę muszkatołową, pieprz oraz sól jeśli używaliśmy niesłonego mascarpone. Sos wlać do garnka z odcedzonym makaronem i wymieszać.
Na dno żaroodpornej formy wyłożyć gorący sos pomidorowy. Na wierzch wyłożyć makaron z sosem, w środek powciskać kawałeczki mozzarelli. Położyć plasterki pomidora i posypać posypką, na wierzchu rozłożyć wiórki z masła. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200'. Wyjąć i posypać bazylią.
Tagi: makaron, mozzarella, parmezan, pomidor





Skomentuj ten przepis