Składniki
- Czas przygotowania: 10 min
- Czas gotowania: 25 min
- Ilość porcji: 4
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: Kwestia Smaku
- 350g filetu z łososia
- pęczek zielonych szparagów
- 200g makaronu
- 1 kulka mozzarelli
- 1 łyżeczka oliwy
- sól i pieprz
- 150g mascarpone
- 40g tartego sera (cheddar, parmezan, gran padano)
- 200ml mleka
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- 5 łyżek mielonych migdałów
- 3 łyżki tartego sera (cheddar, parmezan, gran padano)
- 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sos serowy
Posypka
Przygotowanie
Z łososia usunąć skórę, jeśli jest taka potrzeba i sprawdzić, czy nie ma ości. Pociąć na kwadraty o boku ok. 2 cm, doprawić solą, pieprzem, wymieszać z łyżeczką oliwy i zapiec 10 minut w sporej formie żaroodpornej w temperaturze 190'C. Po wyciągnięciu łososia nie wyłączać piekarnika.
W małym garnku rozpuścić mascarpone z tartym serem podgrzewając na niewielkim ogniu i mieszając. Dodać mleko i całość wymieszać na gładko. Ciągle podgrzewając doprawić solą, pieprzem i gałką. Ciepły zdjąć z ognia.
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce i pociąć na 3-4 cm kawałki.
W sporym garnku ugotować makaron w lekko osolonej wodzie skracając czas gotowania o ok. 2 minuty. Około 3 minuty przed końcem gotowania makaronu dodać szparagi, bez najdelikatniejszych końców, a minutę przed - pozostałe główki. Odcedzić makaron i szparagi odlewając ok. 1/4 kubka wody.
Makaron i szparagi włożyć z powrotem do garnka, w którym się gotowały i zalać przygotowanym wcześniej sosem serowym (jeśli sos jest zbyt gęsty, można dodać odrobinę wody z gotowania makaronu i szparagów), dodać pokrojoną na kawałki mozzarellę i delikatnie wymieszać. Całość wyłożyć do formy żaroodpornej, w której znajduje się upieczony łosoś, delikatnie znów wszystko zamieszać i po wierzchu posypać przygotowaną wcześniej migdałową posypką. Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiec 15 minut.
Tagi: łosoś, makaron, mascarpone, szparagi
Skomentuj ten przepis