Przepisy kulinarne z parmezan
Makaron z mięsem w sosie serowo-pomidorowym
Na dużej głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek granulowany i smażyć około minutę. Dodać mięso, zioła (najlepiej posiekane świeże, ale mogą być też mrożone lub suszone) i smażyć mieszając, aż będzie gotowe (około 5-10 minut). Doprawić do smaku.
W misce wymieszać pomidory z puszki, sos pomidory, cukier i wodę.
Na mięso ułożyć porcję makaronu, zalać sosem pomidorowym i gotować pod przykryciem około 20 minut, co 5 minut całość mieszając. Po tym czasie dodać ricottę i pokrojoną w kostkę mozzarellę. Wymieszać i podgrzać całość jeszcze 5 minut. Podawać posypane parmezanem.
Cukinia pieczona w chrupiącej posypce
Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Cukinię pokroić na plasterki o grubości około 1 cm. W misce wymieszać tarty ser, bułkę tartą lub mielone migdały oraz suszone oregano.
Cukinię oprószyć solą, wysmarować oliwą, obtoczyć w posypce, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec przez około 15 - 20 minut na złoty kolor.
Makaron zapiekany z sosem serowym
Ugotować sos pomidorowy: do rondla lub garnka z grubym dnem włożyć pomidory, cukier, posiekaną szalotkę, pokrojony na małe kawałeczki seler, czosnek, oliwę i szczyptę pieprzu. Gotować pod przykryciem przez 15 minut, następnie zmiksować na gładki sos, dodać wino i gotować dalej pod przykryciem przez dodatkowe 20 - 30 minut. W międzyczasie możemy dodać odrobinę wodę, ale tylko wówczas gdy sos będzie za bardzo gęsty. Od czasu do czasu zamieszać. Na koniec dodać masło i po roztopieniu oraz zagotowaniu odstawić z ognia.
Przygotować formę żaroodporną o wymiarach około 20 x 30 cm lub nieco mniejszą. Pomidora pokroić na cienkie plasterki, mozzarellę porwać na kawałki lub pokroić w kostkę. Na oddzielnym talerzyku wymieszać składniki posypki: bułkę tartą oraz parmezan.
Makaron gotować w osolonym wrzątku o 2 minuty krócej niż podany czas na opakowaniu. Odcedzić zachowując 1/4 szklanki wody z makaronu. Makaron wraz z wodą włożyć z powrotem do garnka.
W czasie gdy gotuje się makaron przygotować sos serowy: do rondelka włożyć ser Philadelphia lub mascarpone oraz tarty parmezan. Mieszając podgrzewać na średnim ogniu aż sery się roztopią. Dodać mleko i wymieszać na jednolity sos, podgrzewać jeszcze przez kilkanaście sekund na małym ogniu. Odstawić z ognia, dodać gałkę muszkatołową, pieprz oraz sól jeśli używaliśmy niesłonego mascarpone. Sos wlać do garnka z odcedzonym makaronem i wymieszać.
Na dno żaroodpornej formy wyłożyć gorący sos pomidorowy. Na wierzch wyłożyć makaron z sosem, w środek powciskać kawałeczki mozzarelli. Położyć plasterki pomidora i posypać posypką, na wierzchu rozłożyć wiórki z masła. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200'. Wyjąć i posypać bazylią.
Chrupiące szparagi
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce i oprószyć mąką. Następnie obtoczyć w roztrzepanych jajkach a potem w bułce wymieszanej z parmezanem, solą i pieprzem. Ułożyć na blasze i piec na złoto w piekarniku nagrzanym do 220'C ok. 7-13 minut.
Świetnie smakują z sosem holenderskim.
Makaron zapiekany z brokułami i łososiem
Łososia pokroić w większą kostkę (około 2 cm), włożyć do formy żaroodpornej o wymiarach około 20 x 30 cm, doprawić solą, pieprzem, dodać sok z cytryny i oliwę, wymieszać.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, skracając czas gotowania o około 1 - 2 minuty (uwaga: nie dodajemy więcej makaronu, bo wchłonie cały sos i zapiekanka wyjdzie za sucha). Makaron wyłowić łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz.
Wodę po makaronie ponownie zagotować, wrzucić zamrożone brokuły i na większym ogniu zagotować. Gotować przez 7 minut, odcedzić na sitku i przelać chłodną wodą.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Wstawić naczynie z łososiem i piec przez 10 minut, rybę wyjąć z piekarnika, ale piekarnika nie wyłączać.
Do małego garnka włożyć Philadelphię, dodać parmezan i mieszając roztopić na małym ogniu, wlać mleko i wymieszać na gładki sos, chwilę podgrzać na małym ogniu, doprawić solą, pieprzem i gałką. Odstawić z ognia.
Ugotowany makaron wymieszać z sosem serowym oraz pokrojoną na kosteczki mozzarellą, dodać do naczynia z łososiem razem z brokułami i wszystko delikatnie przemieszać i rozłożyć równomiernie w formie.
Wymieszać mielone migdały i Parmezan, posolić, posypać po zapiekance i wstawić do piekarnika na 15 minut (190 stopni C).
Muszle nadziewane mięsem mielonym
Muszle gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut.
Zmielone mięso podsmażamy na patelni, doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i pół szklanki mleka, energicznie mieszamy, aby nie utworzyły się grudki, następnie dolewamy pozostałe mleko i całość zagotowujemy cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Połowę sosu dodajemy do mięsa.
W osobnym naczyniu gotujemy pokrojone pomidory wraz z przecierem pomidorowym, dodajemy posiekaną bazylię oraz przyprawy. Sos gotujemy około 10 minut, następnie delikatnie go rozdrabniamy blenderem.
Każdą muszlę nadziewamy mięsem i układamy w naczyniu żaroodpornym w taki sposób, aby makaron się nie dotykał. Między muszle wykładamy sos pomidorowy, a na wierzch pozostały sos beszamelowy. Na każdą muszlę układamy świeżo starty parmezan. Zapiekamy około 25 minut w 180ºC, przez pierwsze 15 minut naczynie powinno być przykryte folią aluminiową, później odkrywamy danie i podpiekamy wierzch.