Przepisy kulinarne z łosoś
Łosoś w porach
Przygotowany w ten sposób łosoś jest niezwykle delikatny. Mięso nie jest suche. Ma wyraźny smak i zapach czosnku. Wspaniale komponuje… Czytaj dalej »
Pory przekroić wzdłuż i pokroić w poprzek na cienkie plasterki. Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć pory przez około 8 minut na średnim ogniu, aż zmiękną, ale nie zrumienią się. Doprawić solą oraz pieprzem.
Łososia wysmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem i skropić sokiem z cytryny.
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Z folii wyciąć 3 prostokąty, środki posmarować oliwą z oliwek. W posmarowane miejsce położyć kawałki łososia. Przykryć porami, posypać szczypiorkiem i nałożyć śmietanę. Zawinąć folię i szczelnie złączyć brzegi. Nie owijać bardzo ciasno. Dzięki zebranej parze ryba nie wyschnie.
Paczuszki z łososiem ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na 12 minut.
Makaron zapiekany z brokułami i łososiem
Łososia pokroić w większą kostkę (około 2 cm), włożyć do formy żaroodpornej o wymiarach około 20 x 30 cm, doprawić solą, pieprzem, dodać sok z cytryny i oliwę, wymieszać.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, skracając czas gotowania o około 1 - 2 minuty (uwaga: nie dodajemy więcej makaronu, bo wchłonie cały sos i zapiekanka wyjdzie za sucha). Makaron wyłowić łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz.
Wodę po makaronie ponownie zagotować, wrzucić zamrożone brokuły i na większym ogniu zagotować. Gotować przez 7 minut, odcedzić na sitku i przelać chłodną wodą.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Wstawić naczynie z łososiem i piec przez 10 minut, rybę wyjąć z piekarnika, ale piekarnika nie wyłączać.
Do małego garnka włożyć Philadelphię, dodać parmezan i mieszając roztopić na małym ogniu, wlać mleko i wymieszać na gładki sos, chwilę podgrzać na małym ogniu, doprawić solą, pieprzem i gałką. Odstawić z ognia.
Ugotowany makaron wymieszać z sosem serowym oraz pokrojoną na kosteczki mozzarellą, dodać do naczynia z łososiem razem z brokułami i wszystko delikatnie przemieszać i rozłożyć równomiernie w formie.
Wymieszać mielone migdały i Parmezan, posolić, posypać po zapiekance i wstawić do piekarnika na 15 minut (190 stopni C).
Makaron zapiekany z łososiem i szparagami
Z łososia usunąć skórę, jeśli jest taka potrzeba i sprawdzić, czy nie ma ości. Pociąć na kwadraty o boku ok. 2 cm, doprawić solą, pieprzem, wymieszać z łyżeczką oliwy i zapiec 10 minut w sporej formie żaroodpornej w temperaturze 190'C. Po wyciągnięciu łososia nie wyłączać piekarnika.
W małym garnku rozpuścić mascarpone z tartym serem podgrzewając na niewielkim ogniu i mieszając. Dodać mleko i całość wymieszać na gładko. Ciągle podgrzewając doprawić solą, pieprzem i gałką. Ciepły zdjąć z ognia.
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce i pociąć na 3-4 cm kawałki.
W sporym garnku ugotować makaron w lekko osolonej wodzie skracając czas gotowania o ok. 2 minuty. Około 3 minuty przed końcem gotowania makaronu dodać szparagi, bez najdelikatniejszych końców, a minutę przed - pozostałe główki. Odcedzić makaron i szparagi odlewając ok. 1/4 kubka wody.
Makaron i szparagi włożyć z powrotem do garnka, w którym się gotowały i zalać przygotowanym wcześniej sosem serowym (jeśli sos jest zbyt gęsty, można dodać odrobinę wody z gotowania makaronu i szparagów), dodać pokrojoną na kawałki mozzarellę i delikatnie wymieszać. Całość wyłożyć do formy żaroodpornej, w której znajduje się upieczony łosoś, delikatnie znów wszystko zamieszać i po wierzchu posypać przygotowaną wcześniej migdałową posypką. Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiec 15 minut.
Łosoś pieczony z cukinią
Łososia myjemy, osuszamy i kroimy na porcje. Lekko skrapiamy sokiem z cytryny oraz posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem.
Cukinie dokładnie myjemy, kroimy w półplasterki i przekładamy do miski. Zalewamy mieszaniną oliwy z solą, pieprzem, tymiankiem i chili. Dobrze mieszamy.
Łososia układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Po bokach układamy cukinie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek a na łososiu układamy cząstki cytryny.
Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200'C.
Jednocześnie możemy upiec ziemniaczki pokrojone w półksiężyce. W ten sposób otrzymamy smaczny i szybki obiad.
Łosoś z koperkiem i plastrami cytryny
Łososia opłukać i osuszyć, a następnie podzielić na porcje. Z jednej strony doprawić solą i pieprzem oraz obficie posypać drobno posiekanym koperkiem. Przełożyć na patelnię. Na każdym kawałku położyć 2-3 plasterki cytryny. Posypać kilkoma wiórkami masła. Smażyć pod przykryciem na małym ogniu około pół godziny. Nie przewracać.
Tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami
Pokrojone w kostkę pomidory (sparzone, zahartowane, bez gniazd i skórek) odstawiamy na bok. Do miski wbijamy jaja, dodajemy śmietanę oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość mieszamy w misce widelcem do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy.
Formę do tarty smarujemy masłem od środka. Odstawiamy na bok.
Schłodzone ciasto francuskie delikatnie wałkujemy z obu stron na blacie posypanym mąką (rozwałkowane ciasto musi być cienkie). Formę wykładamy ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Za pomocą wałka usuwamy wystające brzegi ciasta (formę z ciastem możemy również wstawić do zamrażalnika na około 20 min w celu uzyskania lepszego efektu).
Na cieście rozkładamy łososia, pokrojoną mozzarellę (tworzymy wachlarz z kawałków łososia i mozzarelli) i wszystko posypujemy szczypiorkiem. Dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy mieszanką jajek i śmietany. Dodajemy kilka porwanych listków świeżej bazylii.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C (termoobieg) lub 180°C (góra-dół) przez około 20-25 min (aż do całkowitego ścięcia się masy z jajek i śmietany).
Upieczoną tartę ozdabiamy listkami bazylii.