Przepisy kulinarne z mielone
Makaron z mięsem w sosie serowo-pomidorowym
Na dużej głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek granulowany i smażyć około minutę. Dodać mięso, zioła (najlepiej posiekane świeże, ale mogą być też mrożone lub suszone) i smażyć mieszając, aż będzie gotowe (około 5-10 minut). Doprawić do smaku.
W misce wymieszać pomidory z puszki, sos pomidory, cukier i wodę.
Na mięso ułożyć porcję makaronu, zalać sosem pomidorowym i gotować pod przykryciem około 20 minut, co 5 minut całość mieszając. Po tym czasie dodać ricottę i pokrojoną w kostkę mozzarellę. Wymieszać i podgrzać całość jeszcze 5 minut. Podawać posypane parmezanem.
Ryż zapiekany z mielonym, dynią, pomidorami i soczewicą
W garnku na oleju zeszklić oliwę razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać mięso mielone i dokładnie obsmażyć, następnie przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Dodać ryż, soczewicę, znów wymieszać i smażyć 1-2 minuty. Po tym czasie całość zalać gorącym bulionem, dodać dynię, obrane i pokrojone w kostkę pomidory (bez soku i nasion), wymieszać i zagotować. Przelać do naczynia żaroodpornego, przykryć i zapiekać ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C (aż ryż będzie miękki). Posypać natką pietruszki lub kolendrą.
Całość można od początku przygotować w żaroodpornym garnku, nie będzie wtedy konieczne przelewanie.
Ryż zapiekany z kalafiorem i szpinakiem
Ugotować bulion: do garnka wlać 3 szklanki wody, włożyć obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, opłukanego pora, natkę pietruszki i czosnek. Dodać przyprawy: sól i pieprz, szafran, kmin rzymski i koper włoski, zagotować. Gotować pod uchyloną pokrywą przez około pół godziny aż warzywa będą miękkie. Wyjąć pora, czosnek i natkę, resztę warzyw zachować w bulionie.
Różyczki kalafiora wyłożyć na sitko i zalać ciepłą wodą, odstawić. Szpinak opłukać.
Piekarnik nagrzać do 180'C. Do żaroodpornego garnka o średnicy około 24 cm włożyć masło, podgrzać, dodać cebulę pokrojoną w kosteczkę i zeszklić ją. Dodać kurkumę, wymieszać, przesunąć cebulę na bok a w wolne miejsce włożyć mięso. Zwiększyć ogień ab mięso ładnie i równomiernie się obsmażyło.
Po około 3 - 5 minutach smażenia, gdy mięso będzie całkowicie obsmażone, wsypać suchy ryż, doprawić solą i smażyć razem przez około 2 minuty mieszając. Wlać bulion razem z marchewką, włożyć różyczki kalafiora tak aby przykryte były bulionem oraz rodzynki. Delikatnie przemieszać i zagotować na dużym ogniu, przykryć i wstawić do piekarnika na 20 minut.
Wyjąć potrawę z piekarnika, otworzyć, delikatnie przemieszać, włożyć szpinak i z powrotem położyć pokrywę. Po 5 minutach otworzyć i delikatnie przemieszać miękki szpinak z resztą potrawy, skropić oliwą.
Musaka
Musaka (gr. moussaka) to pyszna grecka zapiekanka składająca się z warstw pieczonego bakłażana i mielonego mięsa z pomidorami okrytych sosem… Czytaj dalej »
Nagrzać piekarnik z funkcją grilla na średnio dużą moc. Bakłażana pokroić na półcentymetrowe plasterki ułożyć na dużej blaszce do pieczenia posmarowanej 2 łyżkami oliwy (plasterki mogą częściowo na siebie nachodzić). Oprószyć solą i skropić resztą oliwy, wstawić na górną półkę piekarnika i grillować przez około 6 - 7 minut lub do czasu aż bakłażany będą miękkie i lekko zrumienione, przewrócić na drugą stronę i grillować przez kolejne 6 - 7 minut. Zdjąć z blaszki i przełożyć do miski.
Sos mięsno-pomidorowy: Na dużą patelnię wlać olej, dodać drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, zeszklić na umiarkowanym ogniu przez około 8 minut, nie rumienić. Zwiększyć ogień, dodać zmielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć przez około 5 minut. Wlać wino a po minucie dodać resztę składników sosu: pomidory, natkę pietruszki, cynamon, chili, oregano, cukier. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez około 40 minut od czasu do czasu mieszając.
Sos beszamelowy: Roztopić masło na patelni lub w garnku, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawić solą, gałką muszkatołową, dodać połowę startego sera, wymieszać i podgrzać aż ser się rozpuści, odstawić z ognia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Żaroodporne naczynie o pojemności około 2l posmarować masłem lub oliwą. Bakłażany podzielić na 3 części, na dnie rozłożyć pierwszą część, przykryć połową sosu mięsno-pomidorowego, ułożyć drugą warstwę bakłażana i przykryć resztą sosu mięsno-pomidorowego. Położyć pozostałe plastry bakłażana i polać sosem beszamelowym. Posypać resztą sera i wstawić do nagrzanego piekarnika na 35 minut.
Kotlety mielone
Bułkę zalać mlekiem i odstawić do namoczenia na ok. 10 minut.
Do miski włożyć mięso, dodać odciśniętą bułkę, jajko, startą na tarce cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, pietruszkę i przyprawy. Wyrobić na jednolitą masę. W razie potrzeby dodać odrobinę bułki tartej.
Uformować kotlety. Obtoczyć je bułce tartej i smażyć na średnio rozgrzanej patelki z obu stron, aż będą brązowe (ok. 15-20 minut).
Podawać z tłuczonymi ziemniakami i na przykład surówka z buraczków lub z marchewki z groszkiem.
Cannelloni z mięsem
Bułkę namoczyć. Marchewki pokroić w kosteczkę, gotować 5 min w osolonej wodzie, odcedzić. Odciśniątą bułkę wymieszać z 1 posiekaną cebulą, mięsem, jajkiem, papryką. Doprawić solą i pieprzem. Dodać marchewkę. Farszem nadziać cannelloni.
Resztę cebuli i czosnek zeszklić na oliwie. Dodać rozdrobnione pomidory z zalewą. Przyprawić ziołami, solą i pieprzem. Gotować 5 min. Sos wlać do formy żaroodpornej. Ułożyć cannelloni.
Stopić masło, oprószyć mąką. Mieszając, podlać rosołem oraz mlekiem. Przyprawić solą, pieprzem i muszkatem. Zagotować, zalać cannelloni. Posypać startym serem gouda. Przykryć plasterkami mozzarelli. Zapiekać ok. 45 minut w temp. 200'C.
Szybkie gołąbki
Mielone wymieszać z drobno pokrojoną kapustą i cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ugotowanym na sypko ryżem i jajkami. Doprawić do smaku. Dodać bułkę tartą, żeby się dobrze kleiło i lepić spore kotleciki. Kotleciki obsmażyć na patelni i przełożyć do garnka z szerokim dnem. Zalać gorącym bulionem zaprawionym przecierem pomidorowym. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około godziny. Podawać z odrobiną bulionu, w którym się gotowały albo z sosem pomidorowym.
Muszle nadziewane mięsem mielonym
Muszle gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut.
Zmielone mięso podsmażamy na patelni, doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i pół szklanki mleka, energicznie mieszamy, aby nie utworzyły się grudki, następnie dolewamy pozostałe mleko i całość zagotowujemy cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Połowę sosu dodajemy do mięsa.
W osobnym naczyniu gotujemy pokrojone pomidory wraz z przecierem pomidorowym, dodajemy posiekaną bazylię oraz przyprawy. Sos gotujemy około 10 minut, następnie delikatnie go rozdrabniamy blenderem.
Każdą muszlę nadziewamy mięsem i układamy w naczyniu żaroodpornym w taki sposób, aby makaron się nie dotykał. Między muszle wykładamy sos pomidorowy, a na wierzch pozostały sos beszamelowy. Na każdą muszlę układamy świeżo starty parmezan. Zapiekamy około 25 minut w 180ºC, przez pierwsze 15 minut naczynie powinno być przykryte folią aluminiową, później odkrywamy danie i podpiekamy wierzch.
Spaghetti bolognese
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić pokrojoną w kostkę marchewkę i podsmażyć chwilę. Dodać pokrojoną cebulę i poczekać, aż się zeszkli. Następnie dodać mięso i całość lekko podsmażyć. Wtedy dorzucić pomidory z puszki i sprasowany czosnek. Całość gotować na małym ogniu kilka minut. Na koniec doprawić.
Podawać z makaronem. Można posypać startym serem i udekorować listkami świeżej bazylii.
Gołąbki z kapusty pekińskiej
Ugotować ryż. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę i pieczarki. Przygotować farsz: mięso, ugotowany ryż i cebulkę z pieczarkami. Doprawić solą i pieprzem.
W szerokim garnku zagotować wodę. Odciąć ok. 15-20 największych liści kapusty i sparzyć, aż będą odpowiednio miękkie. Na każdy liść nakładać trochę farszu i zawijać gołąbki.
W dużym garnku na dnie ułożyć kilka liści kapusty, na nich zawinięte gołąbki i całość zalać bulionem pomidorowym (woda albo bulion, przecier pomidorowy, przyprawy) tak, żeby praktycznie je zakrył. Dusić pod przykryciem około godzinę na małym ogniu.Podawać z sosem pomidorowym.
Pozostałą kapustę można zużyć do przygotowania sałatki np. z kukurydzą i oliwą.