Przepisy kulinarne z makaron
Makaron zapiekany z brokułami i łososiem
Łososia pokroić w większą kostkę (około 2 cm), włożyć do formy żaroodpornej o wymiarach około 20 x 30 cm, doprawić solą, pieprzem, dodać sok z cytryny i oliwę, wymieszać.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, skracając czas gotowania o około 1 - 2 minuty (uwaga: nie dodajemy więcej makaronu, bo wchłonie cały sos i zapiekanka wyjdzie za sucha). Makaron wyłowić łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz.
Wodę po makaronie ponownie zagotować, wrzucić zamrożone brokuły i na większym ogniu zagotować. Gotować przez 7 minut, odcedzić na sitku i przelać chłodną wodą.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Wstawić naczynie z łososiem i piec przez 10 minut, rybę wyjąć z piekarnika, ale piekarnika nie wyłączać.
Do małego garnka włożyć Philadelphię, dodać parmezan i mieszając roztopić na małym ogniu, wlać mleko i wymieszać na gładki sos, chwilę podgrzać na małym ogniu, doprawić solą, pieprzem i gałką. Odstawić z ognia.
Ugotowany makaron wymieszać z sosem serowym oraz pokrojoną na kosteczki mozzarellą, dodać do naczynia z łososiem razem z brokułami i wszystko delikatnie przemieszać i rozłożyć równomiernie w formie.
Wymieszać mielone migdały i Parmezan, posolić, posypać po zapiekance i wstawić do piekarnika na 15 minut (190 stopni C).
Muszle z czterema serami zapiekane w sosie pomidorowym
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Wymieszać składniki nadzienia: poszarpaną mozzarellę, serek ricotta, mascarpone, parmezan (3 łyżki odłożyć) oraz białka. Nadziać muszle i odłożyć.
Pomidory z puszki wlać do miski, wymieszać z sosem pomidorowym, oregano, doprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz 1 - 2 łyżeczkami cukru.
Powstały sos wylać do żaroodpornego naczynia, na wierzchu położyć nadziane muszle, posypać resztą parmezanu, skropić 2 - 3 łyżami oliwy extra vergine i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 - 25 minut, aż potrawa zacznie bulgotać. Można posypać świeżą bazylią.
Makaron zapiekany z łososiem i szparagami
Z łososia usunąć skórę, jeśli jest taka potrzeba i sprawdzić, czy nie ma ości. Pociąć na kwadraty o boku ok. 2 cm, doprawić solą, pieprzem, wymieszać z łyżeczką oliwy i zapiec 10 minut w sporej formie żaroodpornej w temperaturze 190'C. Po wyciągnięciu łososia nie wyłączać piekarnika.
W małym garnku rozpuścić mascarpone z tartym serem podgrzewając na niewielkim ogniu i mieszając. Dodać mleko i całość wymieszać na gładko. Ciągle podgrzewając doprawić solą, pieprzem i gałką. Ciepły zdjąć z ognia.
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce i pociąć na 3-4 cm kawałki.
W sporym garnku ugotować makaron w lekko osolonej wodzie skracając czas gotowania o ok. 2 minuty. Około 3 minuty przed końcem gotowania makaronu dodać szparagi, bez najdelikatniejszych końców, a minutę przed - pozostałe główki. Odcedzić makaron i szparagi odlewając ok. 1/4 kubka wody.
Makaron i szparagi włożyć z powrotem do garnka, w którym się gotowały i zalać przygotowanym wcześniej sosem serowym (jeśli sos jest zbyt gęsty, można dodać odrobinę wody z gotowania makaronu i szparagów), dodać pokrojoną na kawałki mozzarellę i delikatnie wymieszać. Całość wyłożyć do formy żaroodpornej, w której znajduje się upieczony łosoś, delikatnie znów wszystko zamieszać i po wierzchu posypać przygotowaną wcześniej migdałową posypką. Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiec 15 minut.
Makaron z cukinią, szparagami, kolendrą i sosem z mascarpone i jajka
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić. W międzyczasie opłukać cukinię i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szparagi opłukać, odłamać twarde końce, pokroić na kilku centymetrowe kawałki. Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę.
Na patelni roztopić masło, dodać szparagi, posypać solą i podsmażyć na umiarkowanym ogniu przez kilka minut aż zmiękną, ale będą jeszcze jędrne i chrupiące. Następnie dodać startą cukinię i pokrojoną cebulkę, smażyć mieszając przez około 1 - 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem.
Jajka wbić do miski, dodać mascarpone i rozbełtać widelcem, niekoniecznie bardzo dokładnie, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Odstawić patelnię z warzywami z ognia i wlać masę, cały czas mieszać aż powstały sos pokryje warzywa i wszystko razem się podgrzeje - masa nie może się ściąć (jak jajecznica), ma pozostać kremowa, w razie potrzeby można ustawić patelnię z powrotem na malutkim ogniu. Dodać makaron i wymieszać. Nałożyć na talerze i posypać świeżą kolendrą. Doprawić w razie konieczności solą i pieprzem
Makaron zapiekany z brokułami i serem
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na oleju z ulubionymi przyprawami. Warzywa umyć. Pomidory pokroić na pół, paprykę w kostkę, brokuła podzielić na małe różyczki, cebulę pokroić w dość grubą kostkę. Wszystko włożyć do naczynia żaroodpornego.
Przygotować sos beszamelowy. W małym rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i dobrze zamieszać, powoli wlewać mleko, aby nie powstały grudki. Zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.
Gotowy sos wlać do naczynia żaroodpornego na zapiekankę. Całość wymieszać. Na wierzch zetrzeć ser. Zapiekać ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200'C.
Cannelloni z mięsem
Bułkę namoczyć. Marchewki pokroić w kosteczkę, gotować 5 min w osolonej wodzie, odcedzić. Odciśniątą bułkę wymieszać z 1 posiekaną cebulą, mięsem, jajkiem, papryką. Doprawić solą i pieprzem. Dodać marchewkę. Farszem nadziać cannelloni.
Resztę cebuli i czosnek zeszklić na oliwie. Dodać rozdrobnione pomidory z zalewą. Przyprawić ziołami, solą i pieprzem. Gotować 5 min. Sos wlać do formy żaroodpornej. Ułożyć cannelloni.
Stopić masło, oprószyć mąką. Mieszając, podlać rosołem oraz mlekiem. Przyprawić solą, pieprzem i muszkatem. Zagotować, zalać cannelloni. Posypać startym serem gouda. Przykryć plasterkami mozzarelli. Zapiekać ok. 45 minut w temp. 200'C.
Muszle nadziewane mięsem mielonym
Muszle gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut.
Zmielone mięso podsmażamy na patelni, doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i pół szklanki mleka, energicznie mieszamy, aby nie utworzyły się grudki, następnie dolewamy pozostałe mleko i całość zagotowujemy cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Połowę sosu dodajemy do mięsa.
W osobnym naczyniu gotujemy pokrojone pomidory wraz z przecierem pomidorowym, dodajemy posiekaną bazylię oraz przyprawy. Sos gotujemy około 10 minut, następnie delikatnie go rozdrabniamy blenderem.
Każdą muszlę nadziewamy mięsem i układamy w naczyniu żaroodpornym w taki sposób, aby makaron się nie dotykał. Między muszle wykładamy sos pomidorowy, a na wierzch pozostały sos beszamelowy. Na każdą muszlę układamy świeżo starty parmezan. Zapiekamy około 25 minut w 180ºC, przez pierwsze 15 minut naczynie powinno być przykryte folią aluminiową, później odkrywamy danie i podpiekamy wierzch.
Spaghetti bolognese
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić pokrojoną w kostkę marchewkę i podsmażyć chwilę. Dodać pokrojoną cebulę i poczekać, aż się zeszkli. Następnie dodać mięso i całość lekko podsmażyć. Wtedy dorzucić pomidory z puszki i sprasowany czosnek. Całość gotować na małym ogniu kilka minut. Na koniec doprawić.
Podawać z makaronem. Można posypać startym serem i udekorować listkami świeżej bazylii.
Makaron z bobem i ricottą
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić pozostawiając kilka łyżek wody z makaronu. Na patelni roztopić masło, dodać pokrojony na plasterki czosnek i podsmażyć przez minutę na małym ogniu. Pod koniec smażenia dodać skórkę z cytryny. Trzymając patelnię na małym ogniu dodać bób, doprawić solą, pieprzem. Połowę bobu rozgnieść widelcem, resztę pozostawić w całości. Dodać makaron, około 2 - 3 łyżki oliwy extra vergine i ewentualnie kilka łyżek wody z gotowanego makaronu. Wymieszać, posypać kolendrą i ricottą. Podawać, w razie konieczności doprawić solą i pieprzem.
Makaron z fasolką i pomidorami
W dużym garnku zagotować wodę, włożyć fasolkę, posolić i ugotować ją do miękkości. Fasolkę wyjąć łyżką cedzakową, wodę zachować. Do wody po fasolce dodać więcej soli, zagotować, włożyć makaron i ugotować go al dente.
Z fasolki odciąć szypułki i pokroić ją na kawałki. Pomidory sparzyć wkładając je na chwilę do wody z makaronem. Obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki, włożyć do głębokiego talerza. Usunąć nasiona z pomidorów (robić to nad talerzem) oraz część powstałego soku. Miąższ pomidorów pokroić (wciąż w talerzu) w kosteczkę i razem z resztą soku wymieszać z solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz połową oliwy extra vergine.
Makaron odcedzić i włożyć z powrotem do garnka, dodać fasolkę, pomidory wraz z sokiem i wszystko delikatnie wymieszać. Przesunąć makaron na bok garnka i na wciąż gorące dno wrzucić kawałki masła. Gdy masło się roztopi przykryć garnek i kilkakrotnie nim potrząsnąć mieszając wszystkie składniki.
Wyłożyć do talerzy. W razie konieczności doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, polać resztą oliwy extra vergine i posypać bazylią.